2021-06-01 08:31:43• hírek • Bede Emőke

Több mint 560 ezer lej értékben kártalanították az állattartókat

A Prefektusi Kollégium legutóbbi ülésén Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője közölte, a tavalyi évben összesen 560.503 lejjel kártalanították mindazokat a gazdákat, akiknek állatállományában a betegségek, illetve ezeknek megelőzésére és megállításra irányuló intézkedések, azaz az állatok leölése miatt keletkezett kár.

Betegségből pedig nem volt hiány 2020-ban sem. Annak ellenére, hogy leginkább csak az afrikai sertéspestisről lehetett hallani, megyénk területén több egyéb kór is nehezítette az állattartók helyzetét. A DSVSA igazgatója által ismertetett adatok szerint 18 gazdaságban összesen 34 sertésnél mutatták ki a trichinellózist okozó fonálféreg jelenlétét, illetve egy vaddisznó szervezetében is megerősítést nyert a trichina jelenléte. A szarvasmarha-tuberkulózist 21 tehén esetében igazolták, két lónál pedig fertőző kevésvérűséget állapítottak meg. A méheket veszélyeztető varroatózist egyetlen esetben mutatták ki, illetve egy juhokat érintő gócpontban fertőző szivacsos agyvelőbántalmat is diagnosztizáltak, melynek okán 592 állatot kellett leölni.


A tavalyi év folyamán 81 afrikai sertéspestisgócot azonosítottak Szatmár megye területén, mely 565 disznó elhullását vagy leölését eredményezte, illetve ezen felül 169 vaddisznóban is felfedezték a kórokozót. Két alkalommal veszettség miatt kellett eljárni, három esetben amerikai költésrothadás tizedelte a méheket, két baromfitelepen pedig szalmonellafertőzés történt.


A betegségek megelőzése és felszámolása érdekében foganatosított intézkedések miatt összesen 560.503,93 lejnyi kártalanítást utaltak ki a gazdáknak.


Nicolae Dumuta, a DSVSA igazgatója

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: